9th AADR Fall Focused Symposium:
Advances in Precision Oral Health Research
 

National Institutes of Health (NIH) Bethesda Campus, Maryland
November 8-9, 2018 

Funding for this conference was made possible (in part) by the Task Force on Design & Analysis in Oral Health Research and a conference grant R13DE027882 from the National Institute of Dental and Craniofacial Research (DE). The views expressed in written conference materials or publications and by speakers and moderators do not necessarily reflect the official policies of the Department of Health and Human Services; nor does mention by trade names, commercial practices, or organizations imply endorsement by the U.S. Government.

 

Thursday, November 8, 2018

1 p.m. – 1:15 p.m.

Welcome and Introduction to the Symposium
Maria Ryan, AADR President 2018-2019 

1:15 p.m. – 2:15 p.m.

Maria Ryan – Brief Introduction of Speakers 

Lawrence Tabak
Principal Deputy Director, National Institutes of Health (NIH)
Eric Green
Director, National Human Genome Research Institute

2:15 p.m. – 2:30 p.m.

Q&A (15 min)

2:30 p.m. – 3 p.m.

Pain
William Maixner
Director, Center for Translational Pain Medicine, Duke University
Member, Interagency Pain Research Coordinating Committee

3 p.m. – 3:15 p.m.

Q&A (15 min)

3:15 p.m.

Break 

3:30 p.m. – 4 p.m. 

Oral Microbiome
Wenyuan Shi
Chief Executive Officer and Chief Scientific Officer, The Forsyth Institute

4 p.m. – 4:15 p.m.

Q&A (15 min)

4:15 p.m. – 5:15 p.m.

Poster Session and Networking

 

Friday, November 9, 2018

 

8:30 a.m. – 8:45 a.m.

Welcome and Introduction to the Symposium
Maria Ryan

AADR President 2018-2019 

8:45 a.m. – 9:45 a.m.

Periodontal disease, caries, oral-systemic connection
Kimon Divaris

Associate Professor, Pediatric Dentistry
University of North Carolina, Chapel Hill
Mary Marazita
Director, Center for Craniofacial and Dental Genetics
School of Dental Medicine
University of Pittsburgh 

9:45 p.m. – 10 p.m.

Q&A (15 min)

10 a.m.

Break 

10:30 a.m. – 11:45 a.m.

Welcome and Introduction to Speaker
Raul Garcia

AADR Immediate Past President 2018-2019

10:45 a.m. – 11:45 p.m.

 

Oral Cancer
J. Silvio Gutkind
Director, Basic Science
Moores Cancer Center
University of California San Diego
Nisha D’Silva 
Donald A. Kerr Endowed Collegiate Professor of Oral Pathology
University of Michigan

11:45 p.m. – 12 p.m.

Q&A (15 min)

12 p.m.

Lunch

1:15 p.m. – 1:30 p.m.

Welcome and Introduction to Speakers
Raul Garcia
AADR Immediate Past President 2018-2019

1:30 p.m. – 2:45 p.m.

Translation of the Science
Anh D. Le
Penn Multidisciplinary Consortium: Personalized Dental, Oral, and Craniofacial Tissue Regeneration
 

2 p.m. – 2:15 p.m.

Q&A (15 min)

2:15 p.m.

Break

2:30 p.m. – 3 p.m.

Discussants and Next Steps
Raul I. Garcia

Professor
Boston University School of Dental Medicine 
David Gesko
Dental Director & Senior Vice President
HealthPartners 
Sebastian Ciancio
Executive Director
Task Force on Design & Analysis in Oral Health Research 

3 p.m. - 3:30 p.m.

Q&A (30 min)

3:30 p.m. - 4 p.m.

Precision Health: Bringing Oral Health into the Context of Overall Health
Martha Somerman 

Director
National Institute of Dental and Craniofacial Research (NIDCR)

4 p.m. - 4:15 p.m.

Concluding Remarks and Next Steps
Maria Ryan

AADR President 2018-2019